Å ro i samme retning: Rolleforståelse og samledelse mellom to arbeidsgiverlinjer i Den norske kirke (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Artikkelen undersøker en kollektiv ledelsesform hvor flere personer deler lederfunksjoner. I lys av perspektiver på plural og delt ledelse og lederrolleteori, utforskes samledelse i Den norske kirke. Kirken er organisert i to arbeidsgiverlinjer: Bispedømmene ivaretar prestetjenesten på vegne av det nasjonale rettssubjektet, mens de lokale fellesrådene ivaretar øvrige kirkeansatte. Organiseringen i to virksomheter på samme sted forutsetter god samhandling mellom lederne for å sikre én velfungerende lokalkirke. Artikkelen bygger på en intervjuundersøkelse blant ledere i lokalkirken om samledelse som et redskap i møte med utfordringer og muligheter ved to arbeidsgiverlinjer. Problemstillingen er: Hvordan forstår sokneprester og daglig ledere hverandres lederroller, og hvordan kan deres delte rollerom utvikle samledelse i Den norske kirkes todelte arbeidsgiverorganisering? Artikkelen bidrar med en teoretisk definisjon av samledelse og en modell som viser hvordan lederduoene i sin samledelse vektlegger tre dimensjoner: bygge rolleforståelse, sikre infrastrukturer for kommunikasjon og utvikle organisasjonen.