Riters kollektive kraft i overgangen fra fengsel og ut (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2018)
Å gå gjennom en rettssak og bli satt i fengsel er for innsatte et møte med rettssalens og fengselets ritualer. En lang dom markerer at livet for en tid blir satt på vent, og at fengselslivet nå begynner. Men hva når innsatte har sonet sin straff? Hvorfor markeres ikke overgangen fra fengsel og ut? Artikkelen bygger på forskningsprosjektet ”Soning & forsoning”. Inspirert av Niclas Luhmann studeres sjelesorg i grupper, samt den den kollektive kraften som leder fram mot et avslutningsritualhvor den innsatte gjør seg klar til å forlate fengselet. Materialet er kvalitativt og bygger på deltakende observasjon og intervjuer med innsatte som er med i sjelesorggrupper i fengsel. Artikkelen har til hensikt å bidra med ny forskningsbasert kunnskap om importerte tjenester i kriminalomsorgen, samt å bidra i diskusjoner innenfor feltet praktisk teologi.