Hva motiverer til frivillig innsats? (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Problemstillingen i denne undersøkelsen er: Hvilke faktorer motiverer frivillige til å starte og til åfortsette som frivillige? Basert på spørreskjemaundersøkelse med 107 respondenter og basert på tofokusgruppeintervju med til sammen 12 informanter i organisasjonen Home-Start indikerer resul-tatene at motivasjon for frivillig arbeid kan være komplekst og med flere motiver samtidig. Tredimensjoner står sentralt i denne undersøkelsen for å starte som frivillig:a) opplevelse av mening, b)interesse for saken og c) engasjement for idéen eller visjonen til organisasjonen. Videre indikererdenne studien at det kan synes som om a) opplevelse av mening, b) sosial tilhørighet og c) mulighe-ter for læring er faktorer som bidrar til at folk fortsetter å være frivillig.Diskusjonen av resultateneomhandler i hvilken grad funnene fra undersøkelsen er relevante for kirken. Til slutt presenteresmulige praktiske konsekvenser basert på resultatene fra undersøkelsen.