Menighetsutvikling i misjonsperspektiv - også i Tyskland? Noen trekk ved den kirkelige og teologiske utvikling i de tyske folkekirker (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
I denne artikkelen gis en presentasjon av noe av utviklingen de siste tiår innen de tyske evangeliske folkekirker med henblikk på forståelsen av og arbeidet med menighetsutvikling. Kirkemøtet i Leipzig 1999 framheves som en viktig milepæl. I et foredrag av den kjente teologen Eberhard Jüngel ble de tyske kirkene her utfordret til å se misjon og evangelisering som helt grunnleggende aspekter ved livet i en kristen menighet. Sammen med en klarere forståelse av misjonens bibelske motivering vokste det på 1990 tallet også fram en mer realistisk innsikt i den faktiske tilbakegang for de kristne kirker i Tyskland, og dette har ført til et voksende engasjement for en misjonsrettet menighetsutvikling. Et helt konkret uttrykk for dette engasjementet, også formidlet gjennom en ‘Kunngjøring’ fra kirkemøtet i Leipzig, var opprettelsen av et Institutt for evangelisering og menighetsutvikling ved det teologiske fakultet ved universitetet i Greifswald fra og med 2004. Dette instituttet har allerede markert seg sterkt gjennom en rekke bokutgivelser og en omfattende kurs- og konferansevirksomhet. Men også i en rekke andre praktisk-teologiske og kirkelige miljøer i Tyskland er menighetsutvikling og misjon satt på dagsordenen, og artikkelen presenterer aktuell litteratur og problemstillinger som også har relevans for kirkelivet i Norge.