(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2024)
Antall begravelser utført i regi av Svenska Kyrkan, samt oppmøte ved begravelser i Svenska Kyrkan, har gått jevnt ned siden årtusenskiftet, også blant medlemmer av Svenska Kyrkan. Med utgangspunkt i gjeldende statistikk og intervjuer med menighetsansatte og begravelsesdirektører, fremhever denne artikkelen disse endringene og diskuterer følgende aspekter som vi hevder er avgjørende: muligheten for individuell tilpasning av begravelsestjenester og forholdet til den svenske kirken. Innsikt fra fire menigheter/bispedømmer avdekker både likheter og forskjeller, og understreker den geografiske kontekstens innflytelse på gravferdsskikk. Den post-sekulære tilstanden gir både muligheter og utfordringer for tradisjonelle religiøse institusjoner som Svenska kyrkan å navigere.