(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen tar utgangspunkt i Den norske kirkes utvikling gjennom de siste årene, gjennom en rek-ke reformer, på vei mot selvstendighet fra staten. Den belyser hvilke faktorer som har påvirket utvik-lingen, hvilke utfordringer dette har aktualisert, og prinsipper som kan bidra til å løse utfordrin -gene. Artikkelen omhandler det faktum at store deler av den kirkelige utviklingen har vært styrt avallmenne organisatoriske forvaltningsprinsipper. Dette har påvirket kirken selvforståelse og egenartsamtidig som risikoen for byråkrativekst har økt. Den norske kirke må fremover ivareta sitt virk-somhetsansvar etter gode forvaltningsmessige prinsipper, men den bør gjøre det så enkelt som mu-lig og sikre at den bevarer sin konstituerende egenart. Den norske kirke bør fremstå som en kirkemed organisatoriske trekk, ikke som en organisasjon med kirkelige trekk.