(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen drøfter kirkevergens lederrolle slik den utfolder seg i praksis. Bakgrunnen for artikkelener den fornyede diskusjon om kirkelige lederroller, som følger av arbeidet med utvikling av kirke-ordningen. Følgende spørsmål behandles: Hvordan er kirkevergens lederrolle forankret og medhvilket ansvar? Hvordan formes kirkevergens lederrolle i praksis i samspill med sentrale aktører ogorganer i kirken lokalt? Først gjennomgås den ordningsmessige og organisatorisk forankring av kir-kevergerollen. Deretter presenteres ulike undersøkelser som har fokusert kirkevergerollen i et drøyttiår. Artikkelen presenterer materiale fra en konkret lederhverdag og drøfter dette i relasjon tilbegreper som styring, mobilisering og handling. Den konkrete lederhverdagen viser at kirkever-gens lederjobb oppviser likhetstrekk med andre undersøkelser av lederes jobb generelt. Samtidigviser den at ledelse og lederes jobb både innebærer en viss regularitet i mønstre og er samtidig rela-tert til de situasjoner som oppstår. Det er nettopp i de situasjoner som oppstår at ledere faktisk utø-ver ledelse, enten denne handler som strategi, styring, dialog eller administrasjon.