A values-conscious facilitator lacking a cohesive strategy: Leadership practices and volunteers in the Church of Norway (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Som andre sivilsamfunnsorganisasjoner, engasjerer Den norske kirke mange frivillige. Denne artikkelen presenterer funn fra en spørreundersøkelse blant kirkeansatte som leder frivillige. Målet er å kartlegge hvilke lederpraksiser som benyttes, om ledelsen utøves på en verdibevisst måte, og utbredelsen og bruken av strategiske planer for frivillig arbeid. Forskningsspørsmålet er: I hvilken grad benytter ansatte i Den norske kirke lederpraksiser identifisert i Sporsheim og Sirris’ (2018) modell for kirkelig frivillighetsledelse? Totalt 89 ansatte i Oslo og Stavanger bispedømmer besvarte et spørreskjema. Våre data viser at praksiser som å tilrettelegge og informere prioriteres fremfor ledelse og motivasjon. Vi finner en høy grad av verdibevissthet, noe som gjenspeiles både i utbredelsen av menighetens kjerneverdier og i respondentenes evne til å formulere og uttrykke dem. Planer og strukturer som tilrettelegger for frivillig arbeid er mindre utviklet og mangler en helhetlig profil. Det er kun små variasjoner mellom bispedømmene og yrkesgruppene som har deltatt i undersøkelsen.
Keywords: Frivillighet; Frivillig innsats; Kirke; Ledelse; Praksis; Verdier; Strategi