Ord som gjør en forskjell: En studie av teologisering, erfaring og resonans i norske prekener (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Artikkelen undersøker 44 prekener holdt i Den norske kirke og spør hva som gjør at en preken oppleves eksistensielt viktig for tilhørere i vår tid. Ut fra Jan-Olav Henriksens teorier om hermeneutisk erfaring og Hartmut Rosas om resonans, gir den bidrag til forståelsen av en eksistensiell homiletisk teologisering. Analysen viser at prekenene retter oppmerksomheten mot spørsmål som gjelder livet her og nå, framfor tradisjonelle tema som synd og nåde, eller evig liv. Slike motiv er ikke fraværende eller uten betydning. Men i stedet for at bilder fra menneskers liv brukes for å illustrere eller forklare en guddommelig virkelighet, er tendensen at prekenene bruker teologiske motiv til å tolke det livet mennesker lever nå. Prekenene med sterkest retorisk dynamikk er de som reflekterer et resonant forhold til menneskers erfaringsvirkelighet og samtidig viser hva som eksistensielt sett står på spill.
Keywords: Prekenanalyse; Homiletisk teologi; Eksistensiell; Teologisering; Hermeneutisk erfaring; Resonans