Hva er den rette riten? Bonhoeffer, klima og bekjennelsesbønnen (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2024)
I møte med økologiske kriser, lever vi stort sett fortsatt i det Joanna Macy kaller "Business as Usual", selv når globale systemer skifter og irreversible vippepunkter nærmer seg eller allerede er forbi. Jeg utforsker her hvordan, om i det hele tatt, praktiseringen av en kollektiv bekjennelse styrker kristne til å engasjere seg i disse spørsmålene, og argumenterer for at vi trenger et rikere liturgisk repertoar . Jeg nærmer meg disse spørsmålene gjennom Dietrich Bonhoeffers motstand mot "billig nåde" i forhold til kaoset av strukturell synd og involvering i moderne øko-rettferdighetsspørsmål og i forhold til øko-angst og andre øko-/klimafølelser. Jeg bruker denne linsen til å analysere former for kollektiv bekjennelse i den evangelisk-lutherske kirke i USAs liturgiske ressurs Sundays & Seasons. I konklusjonen peker jeg på mer omfattende former for praksis som kan utfylle skriftemålet og bidra til å gjenopprette den til sin rette rolle i å fremme kostbar nåde.