Etablering av nye menigheter i DNK: Et kirkerettslig perspektiv (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
I Den norske kirke etableres det en rekke nye menigheter som ikke er soknemenigheter.Områdemenigheter blir opprettet ved at menighetsrådet i soknemenigheten etablerer en menighet som får som i oppdrag å utføre menighetsarbeid for et bestemt geografisk område i soknet. Profilmenigheter har som oppdrag å utføre menighetsarbeid med en bestemt profil for hele soknet, og profilen defineres for eksempel i forhold til målgruppe, strategi eller arbeidsmåte. Artikkelen drøfter om slike nye menigheter, som etableres i tillegg til soknemenighetene, har tilstrekkelig kirkerettslig legitimitet. Forfatteren hevder at gjennom ordningen for utvalg undermenighetsrådene, har slike nye menigheter innen soknestrukturen kirkerettslig hjemmel. Det er menighetsrådet som oppretter og innholdsbestemmer nye menigheter som etableres innen soknestrukturen. Valgmenigheter har en virksomhet som strekker seg over flere sokn, og kan som i ByMenigheten-Sandnes, etableres som personsokn med menighetsråd og kirkelig fellesråd som sine organer. Alle nye menigheter trenger en ordnet prestetjeneste. Avslutningsvis blir det pekt på at Den norske kirke i framtiden trenger et regelverk som sikrer ensartede og hensiktsmessige strukturer for nye menigheter.