Kirken - et samfunn om nådens midler: Bernt Andreas Støylens kirkelige program (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
Bernt Andreas Støylen var en av Olav Skjeveslands forgjengere på Agder bispestol. Hans betydning for norsk kirkeliv har neppe vært tilstrekkelig påaktet. Både som praktisk kirkemann og lærer i praktisk teologi har han satt spor som fortjener å friskes opp. Artikkelen bygger på håndskrevet materiale til Støylens forelesninger i pastoralteologi fra hans første par år som hovedlærer (senere professor) ved det praktisk-teologiske seminar i Oslo. En hovedtanke i hans undervisning er tesen om at kirken må forstås som samfunnet om nådens midler, og at hele pastoralteologien må utvikles ut fra en ekklesiologisk hovedbestemmelse. Støylen beskriver kirken som et uttrykk for de åndelige livskrefter som Kristus har satt inn i verden, og han er opptatt av at den praktisketeologi må være både konfesjonell og konfesjonell i sin utforming.