«Versus populum?»: Noen refleksjoner omkring prestens ståsted ved alteret (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
I artikkelen drøfter forfatteren prestens ståsted ved alteret i et historisk og (praktisk)- teologisk perspektiv. Det blir redegjort for bakgrunnen til at versus populum de siste tiårene har blitt etablert som et alternativ til tradisjonell praksis. Innen Den katolske kirke har dette fått stort omfang i tiden etter Vaticanum II, i vår kirkelige sammenheng er det særlig i moderne arbeidskirker at skikken har blitt innført. I artikkelen blir temaet drøftet med utgangspunkt i nyere debatt om dette innen Den katolske kirke, der blant annet pave Benedikt 16. har tilkjennegitt kritiske merknader til versus populum-ordningen. Forfatteren gir en vurdering ut fra et luthersk ståsted, og konkluderer med at både kirkehistoriske forbilder, forståelsen av gudstjenesten som en felles handling for menighet og prest og også andre praktisk-teologiske overveielser tilsier at den gamle og tradisjonelle skikken må anses som hensiktsmessig.