(untitled) (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
Artikkelen er en lett bearbeidet utgave av forfatterens avskjedsforelesning ved MF, holdt i oktober2014. Det sentrale tema som teksten søker å belyse er dette. Hvordan kan vi forstå sammenhengen mellom kristen gudstro og kristen spiritualitet? Hvilken betydning har gudstroen slik den kommer til uttrykk i kirkens teologi med tanke på kristen spiritualitet forstått som de erfaringer og den praksis som følger av denne tro. Sentralt står overbevisningen om at Gud alltid er større (”Semper major”) enn det våre teologiske formuleringer kan fange. Men nettopp derfor er det avgjørende viktig å arbeide kritisk og konstruktivt med våre gudsbilder og gudsforestillinger. Et sentralt anliggende i denne sammenhengen er bildet av ”en Gud som bøyer seg mot jorden”. I skapelsen og inkarnasjonen gjør den treenige Gud sin gjerning for å redde det liv og den jord han elsker. Dette utfordrer både kristne fellesskap og enkeltmennesker til ”en jordfestet spiritualiet”.