(untitled) (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
Artikkelen retter oppmerksomheten mot bispevisitasen som kirkelig tilsyns- og strategiverktøy. Visitasreglementet for Den norske kirke er fra 1987, og trenger derfor en oppdatering, bl. a. fordi den ikke er samstemt med kirkeloven av 1996, nye tjenesteordninger og KRL-faget. – «Visitas er et institusjonalisert, kirkerettslig fastsatt besøk ved noen betrodde embetsinnehavere, eller stedfortredere, med sikte på å føre tilsyn med en enkeltmenighet, et videre kirkelig område eller en kirkelig institusjon innenfor det tilkjente ansvarsområde». Artikkelen tar utgangspunkt i at flere kirker opplever at visitasen er under press fra andre arbeidsformer i kirken. Visitasen fortrinn er at den nærmer seg menighetslivet ut fra et helhetlig perspektiv, men dens begrunnelse og gjennomføring trenger jevnlig ny refleksjon. Artikkelen henter opp momenter fra bibelteologi, kirkehistorie og kirkerett, og bestemmer visitasen som paraklese. Noen spesielle utfordringer for visitasarbeidet tematiseres til slutt.