Menighetsutvikling og menighetskultur (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Formålet med denne artikkel er å belyse hvilken betydning en menighets kultur har for arbeidetmed menighetsutvikling? Denne problemstillingen er besvart ut fra to delspørsmål: 1) Hva ermenighetskultur og hvilken rolle har kultur i en menighet? Og 2) Hvordan kan man arbeide medmenighetsutvikling i relasjon til menighetskultur? I artikkelen har jeg så for det første sett nærmerepå menighetskultur i lyset av kultur som en allmenn og kompleks størrelse. Artikkelen har herbenyttet seg av ulike teoretiske perspektiv. For det andre har jeg sett på hvordan man kan arbeidemed menighetsutvikling i relasjon til menighetskultur. Her har jeg sett nærmere på to forskjelligeperspektiver på organisasjonsutvikling og endringsledelse. Forståelsen som fremkommer er nyttig iforhold til alt arbeid i en menighet. Men særlig når det gjelder menighetsutvikling er det viktig å haen god forståelse av menighetskultur og den rollen kultur har.