(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2026)
Spørsmålet denne artikkelen ønsker å svare på er: Hvordan beskriver og vurderer diakoner i 2004 og 2015 lokalmenighetenes og sin egen virksomhet som diakoni? Datamaterialet er basert på en spørreundersøkelse blant diakoner gjennomført i 2015 og var en oppfølging av en lignende studie gjort ti år tidligere. I dette tiåret skjedde det mange endringer som fikk betydning for diakonstillingene. Vi har sett på tre tematiske områder: diakonenes virksomhet, diakonenes samarbeidsrelasjoner, i tillegg til en faktoranalyse som er brukt for å identifisere fire diakoniprofiler. Profileneviser systematiske forskjeller i diakonenes vurdering av hva som er viktige aktiviteter i lokaldiakonien. Spørreundersøkelsene blir også sett i lys av nyere empirisk forskning om diakoners virksomhet. Carlos Ham har skissert en (ønsket) utvikling fra barmhjertighetsdiakoni (eller karitativ diakoni), til felleskapsorientert diakoni som strever etter gjensidighet, og videre til transformativ diakoni, og resultatene blir sett i sammenheng med disse utviklingstrekkene.